Sjukstuga

Sammanfattning av gårdagen: Linnea spydde och jag spenderade 50% av dagen i sängen och resterande 50% på toaletten..

Idag mår jag bättre, men vi beslutade oss för att stan hemma en dag extra då det kan vara bra med en toalett nära till hands "in case of emergency".

Men i morgon bär det iväg till ännu en klinik!


Hembesök hos hiv-drabbade kvinnor

Idag var jag och Linnea på kliniken som ligger i Korogocho för andra gången. Vi var med på gruppterapi för hiv-positiva kvinnor. De diskuterar problem, lösningar osv med varandra och dessutom stöttar de varandra!

De flesta av kvinnorna är ensamstående och har barn, männen är antingen döda eller så stack de när de fick reda på att kvinnorna var hiv-positiva. De har inga vanliga jobb då arbetsgivare inte vill anställa dem för att de tror att de är smittsamma. Därför skrapar de ihop några kronor genom att tvätta kläder, putsa skor och tillverka smycken som de sitter och säljer utanför kliniken. Jag har köpt en del saker för att stötta dem, så att de kan få mat på bordet.

Idag var det även hembesök på schemat så jag och Linnea fick den stor äran att besöka två av kvinnornas hem. Det var så intressant och verkligen en upplevelse att se deras hem i slummen.

Den första kvinnan vi besökte hade tre barn och alla fyra delade på två rum och två sängar. Huset hon bor i är byggt av kodynga. Hon hade svårt att ha råd med hyran som är 1600ksh, vilket motsvarar 128 svenska kr. Men hon kämpade på och skrattade då och då, det är så fint att se! Trots en massa svårigheter, fattigdom och sjukdomar så fortsätter hon att kämpa!

På eftermiddagen kände jag mig lite knepig, så därför tog labteknikern blodprov på mig, tyfoid och malaria, båda var negativa som tur var. Men de tyckte att jag skulle göra ett nytt malariatest om några dagar då det kan vara för tidigt för att det ska synas något.


Elefantbebisar!

Igår morse hade vi beställt en taxi till kl. 10.20. Taxin tog oss till "David sheldrick wildlife trust' orphans' project". Det är ett slags barnhem för elefanter vars mammor dött naturligt eller blivit skjutna för att människor ska få tag i deras elfenben.

"showen" började kl 11.00, och vi fick stå längst fram, men det var verkligen knökfullt med människor!

En av elefantskötarna kom och gick med ca 10 små elefanter, de minsta var bara 3 månader! Så himla söta och vi fick till och med klappa en av dem! 😃

Det kändes som att klappa en grusväg ungefär, eller torkad lera. Det var en mysko känsla då jag trodde att dom skulle vara mjuk och len. Men dom var riktigt skrynkliga och strävhåriga 😃


Masaimarknad

Idag kom Ida hit vid 12-tiden, sedan tog vi en buss in till stan för att gå på masaimarknad. Vi hittade en massa fina saker men det var lite jobbigt då ALLA drog i oss för att vi var vita.

Efteråt käkade vi hamburgare och sedan begav vi oss hemåt, idag var det första gången som jag och Linnea åkte buss här i Nairobi och det var en upplevelse i sig om man säger så!

På bussen på väg hem frågade jag om bussvärden visste vart vårat hotell låg, men det visste han inte. Men mannen som satt bredvid mig visste och kände till och med Rufus som jobbar på hotellet, hur stor är chansen då vi befinner oss i en stad med 3 miljoner invånare?


Middag på hotellet

Jag och Linnéa se precis ätit middag, jag åt kycklinggryta, hemmagjorda strips och sallad, till detta drack jag ett glas läsk och ett glas rödvin. Allt detta för 46,4 svenska kr, helt okej!

Ett glas vin gick på 17kr, men då smakade det som det kostade också.


Massor med söta barn!

Idag var det en väldigt lugn dag på kliniken, så vi lekte mest med en massa barn. Ida den danska studenten hade smart nog tagit med sig ett gäng balkonger!

Utanför kliniken fanns ett center för HIV-positiva kvinnor som sysslade med hantverk och de sålde smycken, nyckelringar, väskor mm, och pengarna gick till nytt pysselmaterial och dessutom så att de fick mat på bordet. Få arbetsgivare vill anställa HIV-positiva människor då de ofta är sjuka pga deras dåliga immunförsvar.

Jag köpte en del fina grejer, känns bra att bidra till något bra!

Nedan finns även en bild på journalsystemet, jag kan tänka mig att det inte är det lättaste att hitta rätt patient bland alla dessa papper.

Efter praktiken blev vi bjuden på lunch på Jonah's kontor, han är huvudansvarig för Provide International.

Därefter skulle vi åka hem, men mitt på den fyrfiliga motorvägen pajar bilen och vi blir sittandes där i ca 1timme. (Ganska läskigt då det kändes som att alla bilar som kom körandes väldigt fort skulle köra in i baksidan av bilen!)


Vaccinationer mm.

I torsdags åkte vi till ännu en av Provide internationals kliniker. Här ägnade jag och Linnea en hel förmiddag med att väga, mäta och vaccinera en massa söta bebisar!

Det var mina första vaccinationer som jag gett och det var riktigt roligt!

När vi vägde barnen satte vi dem i en sele för att sedan hänga selen i en våg. (liknar en sån våg som man väger fiskar i hemma).

Vi träffade dessutom en söt pyttebebis som vägde 2,5 kg.

Denn klinik ligger i slummen och de två sista bilderna är tagna från klinikens balkong.


Provide international hospital

I onsdags besökte vi ännu en ny klinik där vi medverkade i ett nutritionsprogram för undernärda barn. Vi mätte läng, omkrets runt överarm och vägde dem. Beroende på vilket BMI barnet har så ska kliniken skicka med visst många "plumpy nuts" vilket är påsar med jordnötssmör i för att mata barnen med.

Provide international har ett samarbete med Unicef, så det var så roligt att se att saker kommer till rätt ställe och blir använda! Ibland kan det ju kännas fuffens att skänka pengar till organisationer då man inte riktigt vet om det kommer fram eller om det finns mellanhänder.

Bild 2: nästan allt på denna bild har blivit medtaget och skänkt från europeiska studenter, det ändå de har köpt själv är skor och sjukhuskläder! Det värmer verkligen i hjärtat att höra sånt!

Vi träffade dessutom Ida, som är en dansk läkarstudent!

Bild 7: rullstol, hemmabygge. Man taget vad man haver och det fungerar lika bra för det!


Oct. 19, 2012

Efter att vi besökt Kit mikayi så åkte vi tillbaka till kyrkan för att medveten vid lille Sams dop!

Därefter blev det middag hemma hos Mama, dessutom hade vi två gester som hade åkt en bit enbart för att hälsa oss vitingar välkomna!


Lite mer från Kit mikayi

Här kommer några fler bilder från Kit mikayi.


Kit mikayi

Efter gudstjänsten åkte vi till ett stenigt ställe som heter Kit mikayi, det är en stor hög? med stenar som det en gång bodde människor i, det är riktigt stora stenar som man kan gå in emellan, typ som en grotta, men ändå inte. Det kostade oss 16kr var att bli guidad och visad runt!

Vi gick in mellan stenarna och klättrade upp väldigt högt, det var trångt på vissa ställen men det var riktigt häftig! Dessutom var det väldigt fin utsikt! På nedvägen var det värre, trodde att jag skulle halka eller något, och då hade det inte slutat bra. Jag tog av mig skorna och klättrade barfota ner eftersom stenarna var så hala.


Kyrkobesök

I söndags morse åkte vi iväg till en lokal kyrka där vi medverkade i en gudstjänst, det var olika körer som sjöng, och tro det eller ej så var jag uppe och dansade bland körmedlemmarna en sväng ;).

Det var dessutom en massa barn som var nyfikna på mig och Linnea, de ville skaka hand och titta på oss lite. På swahili heter "vita människor" mzungus, så det ropar de efter oss ibland.


Viktoria, näst största sötvattensjön i hela världen!

Efter att vi tittat på djuren på djurparken så gick vi ner till sjön Viktoria. Vi hoppade på en båt och åkte på en ca 45min tripp och spanade efter flodhästar. Vi såg några men det var riktigt svårt att fånga dem på bild då de är ganska skygga och vanligtvis är framme på natten.

Det var en häftig upplevelse och dessutom har vi åkt båt på den näst största sötvattensjön i hela världen!

Efteråt åt vi fisk, tilapia med ugali. En hel stekt fisk serverades på ett fat, sedan åt alla med fingrarna tillsammans (självklart tvättade vi händerna innan!)


Kisumu impala sanctuary - djurpark

I lördags åkte vi till en djurpark i Kisumu där vi tittade på en massa fina djur!

Vi fick dessutom gå in i en av apburarna och mysa med en bluemonkey. (vet inte svenska ordet, blåapa låter mysko?). Apan var vänlig men väldigt busig, den försökte sno åt sig min scarf till en början så den lämnade jag utanför buren. Dessutom naffsade lite lekfull i både handen (se bild 2 med apan) och i benet, haha! På samma bild ser man att jag hade en rejäl publik som stod och skrattade åt mig och apan (en hel skolklass).

Dessutom fick vi klappa en gepard, dock stod vi utanför buren.

Det var riktigt mysigt och roligt att se alla djur!


Kisumu del 2

Under helgen bodde vi hos Johns svärmor som jag inte kommer ihåg vad hon hette, för alla inklusive vi kallade henne för Mama. Världens mysigaste kvinna som berättade massor för oss, och dessutom tog hon väldigt väl hand om oss!

Hon hade ett superfint hus, hon odlar bananer, majs, gravas, andra grönsaker och dessutom har hon hönor, kycklingar och tre getter!

Hennes son hade en söt hundvalp som jag godaste massor med. På den första bilden med mig och hunden, Zimba, syns även mina mystiska utslag som jag fick några dagar tidigare. Dom varken kliar eller gör ont, men det är 88st!?!? På min högra arm dessutom några på högra benet, men nu börjar det se riktigt bra ut!

Sista bilden är på mig och lilla Travis.


Test

Test


Kisumu

I fredags efter praktiken åkte vi bil till Kisumu, ca 30 mil, resan tog ca 7-8 timmar.. Vägarna var inte de bästa. Vi hälsade på Johns svärmor, son plus några till.

På vägen mot Kisumu stannade vi till vid ett jätte fint utsiktställe, vi stod högt upp och det var verkligen vackert!

Vi stannade efter vägen och drack en kopp kaffe. När vi kom fram vid 23-tiden så blev vi varmt välkomna med sång och den fick vi en brakmiddag. Middagen bestod av chapati (det otroligt goda brödet!) kycklinggryta, nötgryta, grönsaker och sist men inte minst bjöds det på KOMAGE.. Både jag och Linnea smakade en liten bit (se bilder nedan ;P). Det var inte riktigt något för mig, påminde lite om lever i smaken, och det är inte min stora favorit..

Innan sängdags fick vi mysa massor med lille Sam på 2,5 månader!


Afta health center

I fredags efter att vi ridit kamel åkte vi till Afya health center, under dagen kom dock enbart en patient. Men vi pratade massor med sjuksköterskan Sammy som jobbar på kliniken. Så vi lärde oss en hel del och vi fick även se hur ett manuellt tyfoidtest gjordes!

Dessutom visade han oss hur ett malariatest gick till och jag donerade en skvätt blod för att göra testet. Testet var negativt som tur var, dock är inkubationstiden 3 veckor, så om jag är smittad märks när jag kommer hem 😉


Kamelridning

I helgen har vi varit borta från hotellet så jag har inte haft tillgång till wifi. Men i fredags på väg till praktikplatsen såg jag och Linnea en kamel som gick på gatan bredvid en ganska hård trafikerad väg. Vi sa någonting om att vi måste prova att rida på en kamel någon dag, då frågade chauffören om vi inte ville göra det på en gång. Visst tänkte vi, och vips så satt vi uppe på kamelen.

Kamelen var sjukt stor, jag hade förväntat mig att den skulle vara mindre, men om man jämför med hästen på bilden så ser man hur stor den faktisk är!


Fick klippa navelsträngen idag!

I morse hade vi beställt frukost till kl 7, eftersom att vi skulle bli hämtad v chauffören kl 7.30. När vi går ned till matsalen vid 7-tiden finns det inte en kotte på plats.. Vi står som två frågetecken, men sedan kom jag på den briljanta iden att fråga vakten (det står en vakt vid porten dygnet runt!). Och ingen personal hade kommit ännu, det visade sig att frukostkillen hade försovit sig. Så vid 7.28 fick vi våran frukost som vi fick slänga i oss, som tur var så var chauffören lite sen!

Vi spenderade dagen på förlossningskliniken igen, och idag blev det mer att göra än igår, igår observerade vi mest och idag fick vi skita ner händerna lite!

Jag skulle förlösa en kvinna(!!!) så vi hade förberett och så, dock ville bebisen komma ut snabbt så den lille hann ploppa ut innan jag hann fram, (barnet verkligen ploppade ut, och Ssk-studenten bredvid mig fick en splash av fostervatten osv i ansiktet). Jag fick klippa av navelsträngen och dessutom avlägsna moderkakan! Så himla häftigt! Jag fick se totalt 3 förlossningar idag med, och ge en injektion, nu känns det som att man gör lite nytta! :) jag fick dessutom bära och hålla en nyfödd idag, så himla mysigt och vackert!

Men det är stor skillnad om jag jämför med Sverige, man spritar aldrig händerna, det finns ett handfat på hela avdelningen, man använder samma förkläden till alla patienter utan att rengöra dem, de används i princip för att skydda sina egna kläder, det kryper kackerlackor på golvet, det är blod, fostervatten och annat på golvet, det väntar man på att städerskan ska torka upp. (alla kliver typ omkring i allt snusk). Viss personal använder tygnäsdukar, snyter sig i den och sedan stoppar ner den i fickan (mycket hygieniskt..), en läkare nös rakt in i en kvinnas underliv då han sydde ihop henne utan att hålla för munnen, samma läkare gick omkring och petade sig i näsan. Listan kan göras lååång..

Linnea fick också vara med och förlösa en kvinna, dock var det lite komplikationer då navelsträngen satt runt halsen på barnet, men det är så sjukt häftigt att vi har fått varit med om detta! Linnea fick dessutom en massa fostervatten på benet och blod på både rocken och skorna!

Idag åt vi återigen streetfood till lunch, samma som igår, grillad kyckling, pommes & en cola, detta kostade ca 20kr!

Efter praktiken åkte vi till en masaimarknad där vi köpte en massa fina saker, souvenirer osv. Det är så himla roligt att ha med sig hem sen!

När vi hade shoppat färdigt åkte vi hem, gjorde oss i ordning och åt lite mat. Vi åt chipatawraps med ost, skinka & tomat. Till detta serverades coleslaw. Chipata är ett slags bröd som liknar tacobröd men smakar så sjukt gott!

3 förlossningar

Idag efter frukosten kom våran chaufför och hämtade upp oss och tog oss till Pumwani marternity hospital, resan skulle ta ca 30 min, men trafiken var totalt kaosartad så det tog oss 1 h & 30 min att komma dit.

Väl framme blev vi visad till förlossningsavdelningen där vi fick gå omkring och observera, vi fick se 3 st förlossningar under dagen!

Vi stod hos en kvinna som skulle sutureras, och när jag bänder mig om ligger en kvinna i en annan säng och är på väg att förlösa sitt barn, hela huvudet är ute så jag säger till en sjuksköterska som lugnt går iväg och hämtar lite grejer.

När det var dags att åka hem igen så kom vi ett par hundra meter, sedan började det ryka ut motorn, den kokade. (se bild nedan). Då fick vi vänta i ca 1 timme för att en man skulle komma och hjälpa oss, efter en lång väntan så kom han med lite vatten för att kyla ner bilen. Sedan åkte vi vidare och det började ryka ännu en gång, så då fick vi stanna igen och hälla på vatten. Allt kan verkligen hända här, och det är i princip omöjlig att komma i tid.

Därefter åt jag, Linnea, våran kontaktperson John och våran chaufför Dan middag på en resturang där vi fick välja kött som sedan tillagades på en grill. Vi beställde en hel kyckling och ett helt revben som alla fyra delade på. Till detta åt vi ugali, och allt detta åt vi med händerna! Så himla gott, all mat som jag ätit hittills har varit supergod!

Idag har jag dessutom överlevt på endast en kopp kaffe som jag drack i morse, igår hade jag världens abstinens men idag gick det bättre. Kaffet här smakar fuffens så jag är glad att jag tog med mig en påse pulverkaffe! (får blanda pulverkaffe med kallt vatten från flaska, men det funkar ju det med!)

På lunchrasten idag så fick vi dessutom äta med händerna, vi köpte streetfood från en liten kur, grillad kyckling och strips. (bilden under den där jag sitter och äter är personalrummet).


Dag 2

Idag startade vi dagen med frukost, 2 rostade bröd med smör och sylt + en spansk omelett. Hotellet/vandrarhemmet som vi bor på är supermysigt och personalen är hur trevlig som helst! Här kommer vi med stor säkerhet att trivas dessa 26 nätter innan vi reser vidare.

Sedan kommer några bilder på bakgården och på bild nr 6 ser man vårat fönster längst upp till höger.

Vi skulle träffa våran kontaktperson John också idag, vi bestämde att vi skulle ses kl 12, sedan ringer han och säger att han blir en timme sen, vid 16-tiden dyker han upp. Det är stor skillnad på tider här, och människor går så långsamt. Vilket är riktigt skönt, istället för att springa omkring. Jag och Linnea fick sakta in flera gånger för att vi gick ifrån John.

John tog med oss till Nakumatt vilket är ett stort köpcenter där man kan köpa i princip allt! Vi köpte 10L vatten var, lite kex att ha på rummet och jordnötssmör!! Dessutom köpte vi sjukhuskläder som vi sista i morgon, en vit rock som kostade ca 83 kr.

Därefter åkte vi vidare och skaffade kontantkort som inte funkade i våra iPhones, så vi köpte en samsung mobil att dela på för ca 300spänn! (bensinen här går på ca 9kr/L).

Därefter åkte vi hem, tog det lite lugnt och sedan åt vi middag, idag åt vi en supergod kycklinggryta och till det åt vi ugali, som är typiskt afrikanskors består av mjöl gjort på majs och vatten. Detta skulle ätas med händerna och rullas ihop till små bollar, så det gjorde vi och det var en speciell känsla och maten smakade om möjligt ännu godare när man åt med fingrarna!

Nu blir det läggdags och imorgon börjar praktiken, vi ska till en klinik som motsvarar mödravårdscentralen i Sverige.

Natti natti!


Oct. 09, 2012

Det har blivit en massa timmar på flygplan! Vi startade från Arlanda 21.00,stannade till i Kairo vid 01.30. Åkte vidare och mellanlandade i Etiopien vid 7.30-tiden och sedan vid 10.40 gick äntligen planer mot slutdestinationen! 12.45 anlände vi och blev mottagna av en man som körde oss till hotellet/vandrarhemmet hartebeest camp.

När vi kom på plats i vårat superrosa rum la vi oss och vilade en bra stund sedan var det dags för middag. Vi åt en supergod köttgryta med ris och grönsaker. Därefter gick vi till vårat rum igen och somnade vid 20-tiden, vi var så trött och slut efter den lång flygresan!


Nu är det nära!

Nu jäklar börjar det närma sig, om 45 minuter lyfter planet, vi ska stanna till i Kairo, mellanlanda i Etiopien och sedan åka vidare till Kenya!

Jag köpte precis nya stödstrumpor, självklart rosa! Så fina! :)


Nu är vi på väg!

Resan som vi har planerat i flera månader börjar äntligen närma sig!

I morse fick jag och Linnéa skjuts till tåget av Matte, tåget gick 07.48 och vi var framme på Arlanda kl 13.17.

Våran plan går inte förrän 21.00, så nu håller vi på att fördriva tiden för fullt!

Vi började med en lunch, jag åt Caesar sallad, sedan har vi suttit på Waynes coffee och fikat en bra stund.